Redan i entrén bjuds det på julstämning.  Julsånger och doft av varm glögg välkomnar besökarna när de på lördagseftermiddagen kommer för att  se och höra den tionde upplagan av Norrstrands Musikklasser och Karlstads Kammarkör julkonsert.

 

NWT 13/12 2004

Bredd och talang i lyckad julförening

 

GODAFTON MITT HERRSKAP

Julkonsert med Norrstrands Musikklasser och Karlstads Kammarkör

  Redan i entrén bjuds det på julstämning.  Julsånger och doft av varm glögg välkomnar besökarna när de på lördagseftermiddagen kommer för att  se och höra den tionde upplagan av Norrstrands Musikklasser och Karlstads Kammarkör julkonsert. Numera en etablerad tradition som stoltserar med otaliga uppskattade framföranden och en salig blandning förmågor i olika åldrar.

   Det inledande luciatåget, enligt egen utsago Värmlands största, imponerar inte bara med antalet medverkande utan också med sin röststyrka. Många levande ljus flämtar mellan de tätt ställda leden av vitklädda tärnor och stjärngossar.  Repertoaren innehåller både välkända och mindre kända sånger alla i välgjorda och idérika arrangemang under ledning av dirigenterna Ingela Karlsson, Lina Sandborgh och Anders Göranzon. Först när midnatt råder smyger tomtar fram och det dröjer inte länge innan uppställningen kompletteras med både pepparkaksgubbar och en sockerbagare.

   Efter tågets utmarsch tar Karlstads Kammarkör vid och visar prov på både kraft och finkänslighet.  Med en blandad kompott av både humor och eftertanke framför kören med säker hand både engelska och svenska sånger.  En av höjdpunkterna, The Twelve Days, levereras stilsäkert med brittisk accent.

   Efter en paus med lussebullar och kaffe är det dags för andra delen av konserten.  Iklädda svarta tröjor och tomteluvor sjunger elever och kören sånger som gestaltas av skridskoåkande barn, en snögubbe, diverse djur och andra figurer. Lekfullt och energiskt. Inspiration hämtas från Kalle Ankas julspecial med kolibriernas zum-zum sång och en gråtmild version av Ser du stjärnan i det blå. De äldre eleverna tar bland annat Ricky Martin till sin hjälp när de illustrerar några avsnitt ur Bibeln och lyckas inte bara vända på flesta begreppen utan också göra ett originellt framförande. Versionen av Jesus Christ Superstar, med imponerande solister, river ner välförtjänta applåder.

   Nu tändas tusen juleljus sätter punkt för en välregisserad föreställning med en musikalisk bredd och talangfulla utövare.  Både medverkande elever, kör, föräldrar och släkt samt andra besökare ser nog helst att den här jultraditionen lever vidare och skapar stämning varje år även i fortsättningen.

CARL EDLOM

lucia_04

  

  

  

  

  

 

Värmlands längsta luciatåg.
Karlstad Kammarkör hade lucian
Sofia Blomqvist i spetsen.

FOTO: ÖRJAN SÖDERLUND