Intet musikaliskt är oss främmande

Så lyder vårt motto. Därför innehåller vårt notarkiv också material av den mest blandade sort: från folkmusik till högbarock, från revy till rekviem, från jazz till visa, från gospel till minimalism. Death Metal och country tillhör det vi inte prövat på. Men man vet aldrig.

En gång framförde vi Thomas Jennefeldts Patafysiska etyder. Med inledande citat av allt från Sokrates till Fred Flinta framförde vi stycken som mest bestod av ... tja, inte så många toner i alla fall. Vi förstod oss inte mycket på vare sig patafysiken eller etyderna. Inte publiken heller.

Vi har hyfsat oanvända noter i arkivet att låna ut till den som vill göra ett nytt försök.

Ibland sjunger vi helt a capella, ibland med ensembler och orkestrar, eller med andra körer. Värmlandsoperans orkester har vi samarbetet med åtskilliga gånger. Tillsammans med Norrstrands Musikklasser och flickkören Clavinova har vi gjort mängder av konserter. Med Göteborgsoperans orkester och Stockholm Singers gjorde vi en skivinspelning i Göteborg våren 2012. Däremellan har vi haft glädjen att träffa solister av olika slag: Rigmor Gustafsson, Tina Ahlin, Christer Nerfont och Marika Lagercrantz är bara några av våra vänner från olika projekt. Fler lär det bli, hoppas vi.

Tillsammans med Mikael Ramel turnerade vi till några av länets äldreboenden. Vi sjöng och hade oss. Mikael sjöng och hade sig. Vid ett tillfälle – i Centralsjukhusets matsal – hade vi just avslutat och fått några trötta applåder när det hördes en liten, darrig stämma: ”Hälsa pappa!”

Tack för den!

Då och då äntrar vi bussar, tåg och flygplan för att uppträda på nya platser. Vi har varit i Grekland och Italien, i Tjeckien och Ungern, i Tyskland och England, i Danmark och Norge. Vi har också som ambition att ha sjungit i Värmlands samtliga kyrkor. Där har vi en del kvar att göra!

Vi hade tagit oss hela vägen till Thessaloniki för att äntra ett kryssningsfartyg på väg till Aten. Ombord skulle vi uppträda för en europeisk författarkongress. Döm om vår förvåning när en luttrad hamnkapten konstaterade: There is no boat. Den hade gått direkt från Izmir till Aten för att undgå oväder.

Snopet.

Konserter är händelser för stunden. Vi framför toner, harmonier och rytmer. Publiken gör den till musik i sina sinnen. Sen är stunden borta och ska så vara. Men ibland har det vi gjort sparats för eftervärlden. Några vinyl- och CD-skivor har det hunnit bli genom åren. Några radio- och TV-framträdanden likaså.

Vår första skivinspelning gjorde vi våren 1988 i Stora Kils kyrka. Det blev varmt och syrefritt och vi slog av värmeelementen i kyrkan. I tre timmar knäppte det från radiatorerna och vi kunde inte spela in en vers.

Det blev mycket kaffe den dagen.

Karlstads Kammarkör grundades 1977 av Mats Kästel, som också ledde den fram till 2000. Därefter har Anders Göranzon och Anders Hörngren varit våra dirigenter. Från hösten 2013 tar Leif Nahnfeldt över det musikaliska ledarskapet. Under åren har vi också samarbetat med ett stort antal gästdirigenter, där Eric Ericson, Robert Sund, John Höybye, Ward Swingle, Gösta Ohlin och Lina Sandborgh hör till de namnkunnigas skara.

Gösta Ohlin var en lika försynt som skarp personlighet. Under våra repetitioner tyckte han att vi blängde lite väl mycket i noterna. Därför avbröt han dirigeringen, tittade på oss och sa att ”ja, om ni sjunger kan jag ju vifta till”.

Efter det var uppmärksamheten total, som det heter.

Och vi själva då? Tja, drygt trettio människor i alla stämmor med körsången som främsta fritidsintresse. Några av oss arbetar som musiker eller musiklärare men de flesta av oss är helt civila. Alla fascineras vi av körsången som gemensamt skapande: Hur vi plötsligt står mitt i en massa musik.

Någon som minns gamla Domus i Karlstad? Där fanns en ståtlig rulltrappa innanför entrén, och i den brukade vi sjunga julsånger en söndag i advent. En gång bar det sig inte bättre än att vaktmästaren råkade köra igång rulltrappan mitt under pågående framträdande.

”När altarna försvann upp genom taket kände jag att jag höll på att tappa greppet om situationen”, sa dirigenten.